För cirka 30 år sedan skapades webben/nätet, eller mer tekniskt formulerat HTTP protokollet tillsammans med HTML som dokumentformat. Men det fanns föregångare!
Gopher
Gopher protokollet skapades ungefär samtida med HTTP, men betraktas som dess föregångare. Gopher fungerade på text-terminaler och fungerade som en slags hyperlänkad samling av FTP-platser. Det ligger inte långt bort att jämföra detta med ångbilen, som ju också var samtida med förbränningsmotorn men tack och lov glömdes bort i och med att självkörande vagnar med förbränningsmotorer var både enklare och snabbare.
USENET
Ett decennium tidigare florerade USENET, som var en distribuerad diskussionsplattform implementerad ovanpå den tidens e-postsystem. Diskussionsgrupper var namngivna enligt formen dotted-namn, såsom comp.lang.cxx
. Namnet här visar att inom toppgruppen computer-related (comp) och undergruppen för programspråk (lang) diskuterades språket C++ (c++).
UUCP
Det här var en tidsepok före DNS och att skicka ett e-brev innebar att man behövde specificera vilka datorer som brevet skulle skickas via. Ja, du läste rätt. E-post på den tiden skickades över UUCP, som betyder Unix-to-Unix-Copy. Det fanns lokala nätverk (LAN) vid denna tid, dvs några hopkopplade datorer som kunde utbyta data. Mellan LAN fanns modemkopplingar, dvs en dator ringer upp en annan dator vilken utgör gateway för ett annat LAN. Över modem/telefonkopplingen skickas sen data, i båda riktningarna, såsom e-post och diskussionsinlägg.
E-post adressen till mig kunde se ut som ucbvax!kthnoc!jensr
. Detta format kallades för bang-path (utropstecken kallas för bang). Adressen i detta fall innebar att ett meddelande skickades först till servern med namnet ucbvax (vilket var en DEC VAX server på Univ. California Berkeley) och sen till servern kthnoc (vilket var KTH Network Operations Centre i Stockholm), samt till slut till min SUN arbetsstation på KTH. Så, om vi likställde Gopher med ångbilar, så får vi likställa UUCP med häst-och-vagn.
TTY
I början på 1980-talet fanns det fortfarande skrivmaskinsterminaler, dvs i stället för skärm så skrevs utdata på papper som matades fram. Det här gjorde det enkelt att se och höra skillnaden mellan CR (Carriage Return = vagnretur) och NL/LF (New Line/Line Feed). Det första (CR) var när skrivhuvudet åkte tillbaka till första skrivpositionen längst till vänster, ofta med ett tydligt pling. Det andra (NL) var när pappret matades fram en rad. Dessutom fanns FF (Form Feed), som innebar att matades fram till nästa sida. Oftast var pappersbanan perforerad med jämna mellanrum och FF matade fram pappret, så att man kunde riva av sin utskrift.
Det var på den typen av terminaler som UNIX skapades i början på 1970-talet och förklarar väl varför de vanligaste kommandona i UNIX är på två eller tre bokstäver, såsom ls, mv, rm, cat, tar, ...
Så, om UUCP kan likställas med häst-och-vagn, så får vi väl likställa skrivmaskinsterminaler med pergamentrullar ;-)
Slutord
Så vi har kommit en lång väg när vi obehindrat tar emot push-notiser om nyheter och väder i vår smartphone och vips öppnar upp en installerbar webbsida i form av en SPA-PWA (Single Page App - Progressive Web App). Ibland kan det vara bra att reflektera över denna makalösa tekniska evolvering på så kort tid som fyra decennium.
Dessa små kåserier, som jag inleder varje nyhetsbrev med finns samlade på vår webbplats. Du hittar dem i vänsterkanten under meny-alternativet Blogg. Webbadressen dit är
https://www.ribomation.se/blog-
Om du hellre vill skriva in adressen direkt i adressfältet.
Jo jag vet, jag brukar inte heller klicka på länkar i e-brev utan föredrar att skriva in adressen direkt, så jag vet var jag hamnar. Det är därför bokningslänkarna i våra epost-utskick visar webblänkarna, så att du kan välja huruvida du vill klicka på en knapp/länk för att komma till kursen eller skriva in webbadressen själv.