Sökresultat för

Hurra, sommaren snart slut

5 minuter i lästid
Jens Riboe
Jens Riboe
Senior/Expert Software Developer
Hurra, sommaren snart slut

Sommarens väder har varit tudelat. Under första halvan hade vi extremvärme och under andra halvan extremregn. Med andra ord, var sommaren extremnormal.

En lustigkurre på X (the social app formerly known as Twitter) formulerade det på följande vis:

I Bibelns berättelse om Noa nämns att det regnande i 40 dagar och i 40 nätter, här kallar vi det bara för Svensk Sommar 😎

Hursomhelst, hoppas jag du har haft en trevlig sommar och känner dig utvilad inför nya stordåd under hösten, oavsett om du redan börjat jobba eller är tillbaka på jobbet nästa vecka, eller veckan därpå 😮.

Trädgårdsarbete

För egen del, har jag kopplat av med en hel del trädgårdsarbete. Sommaren inleddes med att få ordning på växthuset och plantera ut rangliga tomat- respektive chiliplantor. De förstnämnda utgör nu en ogenomtränglig tropisk djungel i växthuset. På grund av det myckna regnandet under juli, har tomatskörden hittills varit besvärande klen.

Emellertid, blev det tidig skörd av rädisor och senare av persilja och gräslök, vilket får fungera som kompensation för tomaterna. Vidare, så har jag anlagt nya pallkragar med hallonbuskar och jordgubbar.

Ombyggd webbplats

Som sagt, så var det ju en del regn..., vilket skapade alibi för att sitta inne och uggla 😉. Förutom egen förkovring, vilket alltid är primär inomhussyssla under sommarens regniga dagar, så passade jag på att drastiskt piffa upp webben.

Geeks - Twitter Boostrap v5 Theme

Det mest uppenbara är den visuella skillnaden, vilket utgörs av ett Twitter Bootstrap 5 tema kallat Geeks. Tema är lättarbetat, precis som Bootstrap självt, och tillhandahåller en stor mängd design snippets och färdiga sidor, vilka tjänat som inspiration vid utformningen av våra olika webbsidor.

Eleventy (11ty) - Static Site Generator

Bakom kulisserna används 11ty (Eleventy) version 3 för att generera en statisk webbplats. I skrivande stund är version 3 fortfarande i beta-version. Planen är att version 3 är klar och publiceras någon gång efter sommaren. Hursomhelst är förhandsversionen tillräckligt stabil för att använda professionellt.

Den stora förbättringen med 11ty3 är moderniseringen till att använda ES Modules och en modern version av Node.js. Flera inbyggda template-format har flyttats ut, till explicita plugins. Allt sammantaget, så är 11ty3 snabbare och mer lätthanterad.

Bättre översikt och filtrering av alla kurser

Tillbaka till vår webbplats; en stor förändring med hur våra kurser visas är att en kurs nu tillhör ett eller flera ämnen, vilka listas som taggar i övre delen av kursbeskrivningen. På kursernas översiktssida kan du nu enkelt filtrera fram vilka ämnesområden du är intresserad av, samt vilka kursnivåer du vill kika på. Urvalet av kurser sker direkt. Det här underlättar för både dig och oss, när vi publicerar nya kurser framgent.

Respektive kurssida är också nu mera överskådlig, med tre flikar för att du ska snabbt nå den information du är intresserad av. Den första fliken sammanfattar kursen, men en ingress, punktlista samt snabbfakta om kurslängd, förkunskapskrav med mera. Den andra fliken innehåller en fullständig innehållsförteckning. Den tredje fliken till slut, visar alla tillgängliga kursdatum.

Bättre översikt över alla skrivna artiklar (a.k.a. blog posts)

Översiktssidan med artiklar har bättre struktur och du kan lista artiklar med en viss kategori eller per publiceringsår.

Överst i webbens sidhuvud, finns ett sökfält där du kan söka efter både kurser och artiklar. Sökningen sker helt i webbläsaren (client-side search), vilket innebär att 11ty genererar ett sökindex under bygget av alla HTML-sidor. Detta index laddas in i bakgrunden och används av ett JavaScript bibliotek som heter MiniSearch.

Jag hoppas du uppskattar den nya version av webben och kommer du på något du vill kommentera eller föreslå, så hör av dig till oss.

Nya kurser

Sen, har det också blivit en del nya kurser, som finns eller kommer att finnas i vårt kursschema. Jag återkommer med presentation och beskrivning av de nya kurserna.

AI genererad bild

Att kunna generera bilder med AI är tämligen kul, eftersom det frigör en del från att använda stock photos. Den artistiska kvaliteten på bilderna kan förvisso diskuteras. Men, med lite ihärdighet kan man erhålla ett hyfsat resultat.

Bilden ovan är framtagen via den bildtjänst jag använder, som har en integration med DALL-E, vilket är en del av ChatGPT. Namnet DALL-E uttalas som Dali, vilket associerar till Salvador Dalí.

Min första prompt, dvs beskrivning av vilken bild jag ville ha, såg ut så här:

generate an image showing a Caucasian women in her thirties, enjoying the end of vacation and looking forward to start a new job as a software developer

Efter en stunds hummande och mumlande, fick jag fram denna bild:

Första bildförslaget från ChatGPT

Tja, jag var inte helt nöjd. Verktyget gav förslag på en mer detaljerad prompt, som jag då använde:

An image depicting a Caucasian woman in her thirties, evidently joyful about the conclusion of her vacation. She is looking forward to starting her new role as a software developer. Her face reflects a mix of relaxation from her recent rest, coupled with an eagerness for her new professional endeavour. The background suggests the remnants of her vacation, perhaps a serene beach or beautiful holiday resort, still vibrant yet fading, making way for the imagery of her upcoming corporate life - a laptop, programming books, and a clean desk.

Efter ytterligare en stunds hummande och mumlande, fick jag fram denna bild. Jag tror du håller med mig att den var närmast förskräcklig.

Förskräckligt bildförslag från ChatGPT

Jag ändrade nu från Normal style till Vivid style och fick fram motivet som används för denna artikel.

Titelbilden från ChatGPT

Dock var formatet på bilden inte bra, dvs den var för rektangulär (7:4) och jag önskade en mer långsmal bild (2:1). Hur gör man då? Det vill säga, hur lägger man till mer bilddetaljer till vänster och höger, så att bilden blir något mer långsmal? Efter en snabb sökning på nätet, hittade jag phot.ai, som kan göra just det plus kolossalt många andra bildmanipuleringar med AI-stöd. Du hittar en länk till tjänsten längst ned på denna sida.

Den service hos Phot.AI jag använde heter AI Image Extender. Man laddar upp sin bild och sen kan man "måla" bildkanterna och motivet expanderar med liknande motiv. Helt klart imponerande. Jämför de två bilderna, dels den du ser strax här ovan och den breddade bilden som utgör denna artikels titelbild. Jag infogar titelbilden här nedan också, så det blir enklare att jämföra de två.

Utökad bild m.h.a. Phot.AI Image Expander