Sökresultat för

Ny och uppdaterad webbplats

2 minuter i lästid
Jens Riboe
Jens Riboe
Senior/Expert Software Developer
Ny och uppdaterad webbplats

Vädret under andra halvan av sommaren har mer varit i linje med klassisk svensk sommar. Jag läste en lakonisk kommentar på X (det som förut hette Twitter) om att bibelns berättelse om Noa nämner att det regnade i 40 dagar och 40 nätter, vilket vi här i Sverige kallar för svensk sommar 😎

Sommarvädret har i alla fall skapat bra förutsättningar för inomhusarbete, såsom att bygga om och förbättra vår webbplats, vilket du förvisso lär ha noterat vid det är laget.

Det mest uppenbara är den visuella skillnaden, vilket utgörs av ett Twitter Bootstrap 5 tema kallat Geeks. Tema är lättarbetat, precis som Bootstrap självt, och tillhandahåller en stor mängd design snippets och färdiga sidor, vilka tjänat som inspiration vid utformningen av våra olika webbsidor.

Bakom kulisserna används 11ty (Eleventy) version 3 för att generera en statisk webbplats. I skrivande stund är version 3 fortfarande i förhandsvisningsläge, dvs Canary. Planen är att version 3 är klar och publiceras någon gång efter sommaren. Hursomhelst är förhandsversionen tillräckligt stabil för att använda professionellt.

Den stora förbättringen med 11ty3 är moderniseringen till att använda ES Modules och en modern version av Node.js. Flera inbyggda template-format har flyttats ut, till explicita plugins. Allt sammantaget, så är 11ty3 snabbare och mer lätthanterad.

Tillbaka till vår webbplats; en stor förändring med hur våra kurser visas är att en kurs nu tillhör ett eller flera ämnen, vilka listas som taggar i övre delen av kursbeskrivningen. På kursernas översiktssida kan du nu enkelt filtrera fram vilka ämnesområden du är intresserad av, samt vilka kursnivåer du vill kika på. Urvalet av kurser sker direkt. Det här underlättar för både dig och oss, när vi publicerar nya kurser framgent.

Respektive kurssida är också nu mera överskådlig, med tre flikar för att du ska snabbt nå den information du är intresserad av. Den första fliken sammanfattar kursen, men en ingress, punktlista samt snabbfakta om kurslängd, förkunskapskrav med mera. Den andra fliken innehåller en fullständig innehållsförteckning. Den tredje fliken till slut, visar alla tillgängliga kursdatum.

Översiktssidan med artiklar har bättre struktur och du kan snabb-söka efter en artikel, eller kika på artiklar med en viss kategori eller per publiceringsår.

Jag hoppas du uppskattar den nya version av www.ribomation.se och kommer du på något du vill kommentera eller föreslå, så hör av dig till oss. Ha en fortsatt trevlig sommar.

På landsbygden, i mitten på juli 2024 / Jens Riboe